donderdag 27 januari 2011

Borstkanker

Borstkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Ieder jaar komen er in Nederland zo'n 12.000 vrouwen (en enkele mannen) met deze ziekte bij. Vanaf je 35e loop je een verhoogd risico, maar vooral na de overgang neemt de kans op borstkanker flink toe. 

Wat is het?

Bij kanker gaat er iets mis met de celdeling. Het menselijk lichaam is opgebouwd uit cellen, waarin erfelijk materiaal zit. Die cellen vermenigvuldigen zich steeds, zodat afstervende cellen vervangen kunnen worden door nieuwe.

Maar soms loopt dat verkeerd. Dan ontstaan er foute cellen die samen een kwaadaardig gezwel vormen: een tumor. De medische term is een carcinoom. Bij borstkanker noem je het een mammacarcinoom.
Bij het overgrote deel van de vrouwen begint de ziekte in de melkgangen. Meestal gaat het om kanker in één borst.


Hoe ernstig is borstkanker?
Borstkanker is een ernstige aandoening en kan levensbedreigend zijn. 

Uitzaaiingen
Bij borstkanker bestaat het risico dat kankercellen door het lichaam worden verspreid. Als kankercellen in een lymfevat terechtkomen, kunnen zij in de lymfeklieren uitgroeien tot een uitzaaiing. De eerste uitzaaiing ontstaat meestal in een schildwachtklier: een lymfeklier die direct lymfeafvloed ontvangt van het gebied in de borst waar de tumor zich bevindt. 

Schildwachtklieren kunnen zich op verschillende plaatsen rond de borst bevinden: meestal in de oksel, maar soms ook onder het sleutelbeen, naast het borstbeen tussen de ribben en in de borst zelf. Uitzaaiingen in deze lymfeklieren noemt men ook wel regionale uitzaaiingen.
 
Kankercellen kunnen zich ook via het bloed verspreiden en bijvoorbeeld in de botten, longen of lever uitgroeien tot tumoren. In dat geval is er sprake van uitzaaiingen van borstkanker in de botten, longen of lever, en dus niet van bot-, long- of leverkanker. Deze uitzaaiingen worden ook wel uitzaaiingen op afstand genoemd.

 

Hoe wordt borstkanker behandeld?

Meestal bestaat de behandeling van borstkanker uit een operatie, soms gevolgd door een combinatie van chemotherapie, hormoontherapie en bestraling, maar deze therapiën kunnen ook alleen gegeven worden afhankelijk van een aantal kenmerken. De behandeling kan dus sterk van patiënt tot patiënt verschillen, afhankelijk van het stadium van de kanker, of er klieren zijn aangetast, of als er sprake is van kanker die weer terugkomt na eerdere behandeling.
  • Chirurgie: Indien mogelijk wordt slechts een deel van de borst met daarin de tumor weggehaald.  Verwijderen van de gehele borst wordt alleen uitgevoerd als dit noodzakelijk is, of als de vrouw hierom vraagt; als er borstbesparend wordt geopereerd dient dit altijd gvolgd te worden door bestralingen
  • Chemotherapie: Dit zijnmedicijnen die de groei en de deling van de kankercellen remmen of doden
  • Hormoontherapie: Hormonen zijn stoffen die door verschillende delen van het lichaam worden afgegeven. Hormonen kunnen via het bloed worden getransporteerd naar een ander gedeelte van het lichaam om daar een bepaalde invloed uit te oefenen. Oestrogenen zijn geslachtshormonen die de groei van hormoongevoelige borstkanker bevorderen. Hormoonbehandelingen (zoals anti-oestrogenen, aromataseremmers of LHRH-analogen) zijn bedoeld om de effecten van oestrogenen, of de productie ervan, te blokkeren, waardoor de groei van kankercellen geremd wordt
  • Bestralingstherapie: de tumor en de omliggende delen worden behandeld met stralen om de kankercellen te vernietigen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten