woensdag 22 december 2010

HIV / AIDS - informatie



HIV / aids is erg populair en wereldwijd bekend als een van de belangrijkste oorzaken van dood en misschien wel de grootste bedreiging voor de mensheid.
Maar helaas, is het naar schatting een kwart van alle mensen met hiv niet bewust dat ze besmet zijn.


Hoe wordt hiv overgedragen?
U kunt het virus krijgen door onveilig vrijen of via besmet bloed.
HIV (humaan immuno-deficiƫntie virus) is het virus dat de ziekte aids
(acquired immunodeficiency syndrome) veroorzaakt.
HIV bouwt zich in cellen die zorgen voor de afweer tegen infecties (CD4+ lymfocyten of T4 cellen genoemd).
Het virus veroorzaakt een afname van die cellen. Hierdoor neemt de weerstand af, waardoor ernstige infecties en ziekten kunnen ontstaan.

Seropositief
Iemand die een hiv-infectie heeft, wordt seropositief genoemd. Het virus is dan in het bloed aanwezig, maar veroorzaakt geen klachten. Iemand die seropositief is, merkt daar meestal niets van. Na het oplopen van een hiv-infectie kan het acht tot tien jaar duren voordat iemand klachten krijgt en ziek wordt (aids krijgt).
Als je ooit seks hebt gehad met iemand waar de hiv-status niet bekend van is uit het bloed, zou je HIV kunnen hebben opgelopen zonder het te beseffen. Ook gezonde mensen kunnen HIV oplopen zonder het te weten.

Een HIV-infectie verloopt in vier stadia. Stadium vier is Aids.
Dan heb je te maken met twee van de volgende verschijnselen:

Fasen

1.          Algemene ziekteverschijnselen, zoals langdurige koorts, diarree en flink           gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak;

2.         Een infectie, bijvoorbeeld aan de luchtwegen, aan de huid, in de mond, of aan de                       geslachtsorganen;

3.         Bepaalde vormen van kanker (bijvoorbeeld aan de lymfeklieren);


4.         Ziekten van het zenuwstelsel (hersen- of hersenvliesontsteking, motorische stoornissen of aids-dementie). Slechtziendheid en blindheid komen minder voor.
Aids-dementie is ook vrij uitzonderlijk.
Je kunt met HIV besmet raken via bloed-bloed contact (bijvoorbeeld door vieze naalden bij druggebruik) en geslachtsgemeenschap. Het kan wel vijf tot vijftien jaar duren voordat aids zich openbaart, maar uiteindelijk gebeurt dit na besmetting altijd.
Een belangrijke maat waarmee de ernst van de ziekte aids wordt aangegeven is het aantal T4-cellen in het bloed. T4-cellen zeggen iets over de afweer van het lichaam.
In de VS kijkt men veel naar deze cellen bij het stellen van een diagnose.
In Europa kijkt men meer naar de ziekteverschijnselen.